Σάββατο 6 Αυγούστου 2016

Athens Pride. Η κοινωνιολογία μιας εκδήλωσης παρακμής.









Στην αρχή το φαινόμενο ξάφνιαζε. Πολλοί αναρωτήθηκαν γιατί τόσο έξαλλες εμφανίσεις και ενέργειες. Με τη μέθοδο όμως της σταδιακής αφομοίωσης, κατόρθωσαν οι διοργανωτές και συμμετέχοντες να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και την αρχική αηδία να διαδεχτεί η παθητική στάση. Τελικά, σιγά- σιγά, ήρθε και το εθιμικό δίκαιο. Σήμερα, έχουμε καθιερωμένη εκδήλωση και σημειώστε ότι όλα γίνονται υπό την αιγίδα κρατικών φορέων.....
Οι χορηγοί δεν είναι τυχαίοι. Πρόκειται για επιχειρήσεις όπως το Χίλτον, η Aegean, τράπεζες....Διαγκωνίζονται για να κερδίσουν τα εύσημα κοινωνικής ευαισθησίας. Ολόκληρος ο εν ζωή οικονομικός ιστός, συμμετέχει και προσφέρει χορηγίες και επικοινωνιακές χορηγίες, σε έναν θεσμό βάναυση προσβολή της αισθητικής.
Η απόσταση της κοινωνίας από την "γιορτή" που επιδιώκει την καθιέρωση και την διεύρυνση των δικαιωμάτων μιας μερίδας ατόμων που τα χαρακτηρίζει η σεξουαλική τους συμπεριφορά και επιλογή, παραμένει μεγάλη, αλλά τώρα είναι πιο σιωπηλή, πιο ενοχική, πιο παθητική απέναντι στο φαινόμενο. Η παρακμιακή πρωτοπορία της κοινωνίας στρέφει όλο και περισσότερα τμήματα του πληθυσμού και κυρίως ο στόχος αφορά στη νεολαία, να αποδεχτούν το φαινόμενο και να υπερασπιστούν τις διεκδικήσεις στα πλαίσια του ιδιόρρυθμου πλαισίου "ανθρωπίνων δικαιωμάτων".
Η ταχύτητα αποδοχής του φαινομένου και μετάλλαξης της στάσης , θεσμικών φορέων και επιχειρήσεων δείχνει ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Θα πρέπει να αξιολογήσουμε την γρήγορη μεταβολή γιατί με αυτόν τον τρόπο θα κατανοήσουμε πόσο γρήγορα μπορεί να πληγεί κάθε αξία και να προχωρήσουν μετασχηματισμοί για την κοινωνία που αιώνες τώρα δεν μπορούν.
Η παγκόσμια εξουσία δείχνει τα δόντια της. Είναι ισχυρή σε επίπεδο πολιτιστικό, οικονομικό, επικοινωνιακό, εκπαιδευτικό. Η απάντησή μας πρέπει να είναι εξίσου γρήγορη, σταθερή, αποφασιστική και να σχετίζεται με την μάχη για εξουσία κάθε είδους.
Σε αυτόν το πόλεμο των ιδεών και των εντυπώσεων είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την επιχειρηματολογία μας, την αλήθεια μας, την κοινή λογική και τη φύση και όχι να καταφύγουμε σε "γραφικές" λύσεις. Αυτό ακριβώς επιδιώκει και συχνά καταφέρνει το σύστημα να απομονώνει τη λογική και την αξιοπρέπεια ως παρωχημένες στάσεις που εκδηλώνονται με γραφικό τρόπο.
Άμεση κινητοποίηση και ουσιαστική αντίδραση στα φαινόμενα που έχουν βαθιά και ζημιογόνα επίδραση στη κοινωνία και όχι σιωπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: